לא פעם, תהליך חיפוש יכול להיות מאוד מתיש, מאוד קשה ומסורבל, כך כשאנחנו מוצאים כבר עבודה אז אנחנו מוכנים לחתום על כל הסכם עבודה, על כל חוזה מבלי לבדוק בכלל מה כתוב בו, מבלי לבדוק האם התנאים בו מתאימים לנו וגרוע מכך, האם התנאים שסיכמנו עליהם מופיעים בהסכם.
העניין הוא, שהסכם עבודה הוא הסכם משפטי לכל דבר. ברגע שאנחנו חותמים עליו, הרי שעלינו לקיים אותו כלשונו, ואם אנחנו לא עומדים בו אז ניתן לתבוע אותנו. לכן, בשביל שאנחנו לא נמצא את עצמנו במצב כזה, הרי שעלינו לפנות אל עורכי דין שמתמחים בדיני עבודה, וכך אנחנו נוכל ללמוד האם הסכם הוא נכון עבורנו, האם הוא עומד בתנאים של הסכם עבודה קלאסי ויתרה מזו, האם נכון מצידנו לחתום עליו.
יש מספר נקודות שאנחנו צריכים לבחון במקרה של הסכם עבודה:
ראשית, מה בדיוק מצוין בו, מבחינת תנאים, מבחינת מה אנחנו מתחייבים ומבחינת מה שמקום העבודה מתחייב אליו.
שנית, אילו סנקציות מוטלות על מי שאיננו עומד בהסכם. זה נכון לגבינו וזה נכון לגבי מקום העבודה. מאחר והוא זה שכותב את ההסכם, אנחנו יכולים לצפות שהחלק שלו בסנקציות יהיה נמוך יותר.
שלישית, עלינו לוודא, כאמור, שכל מה שסוכם עליו בעל פה, יהיה רשום בהסכם. אחרת, אפשר להתנער מכך.
ארבע, יש לבדוק את תוקף ההסכם, האם יש זמן מסוים אחריו צריך לחדש את ההסכם או שהוא קבוע מכאן והלאה.
למה נכון לפנות אל עורך דין
יש שתי סיבות עיקריות בגללן אנחנו צריכים לפנות אל עורך דין.
הסיבה הראשונה היא, בשביל לוודא שההסכם לא פוגע בנו. לוודא שמדובר בהסכם סטנדרטי ולא הסכם "דרקוני" כפי שנהג לתאר הסכמים כובלים ובעייתיים. בין היתר, עורך דין טוב ידע לשים לב למוקשים שנמצאים בהסכם ועלולים לפגוע בנו בשלב כזה או אחר.
הסיבה השנייה היא, לוודא כאמור שכל מה שסוכם עליו, נכנס להסכם בצורה ברורה, מפורשת, מבלי שניתן לפרש את זה לשתי פנים.
צריך להדגיש, ההסכם חייב להגיע לעורך דין לפני שאנחנו חותמים עליו, אם יש לו הערות עלינו להציג אותם בפני מקום העבודה, במטרה לשנות את הניסוח או לבטל את הסעיף. אם מקום העבודה לא מוכן לעשות זאת, הרי שעלינו לשקול האם אנחנו מוכנים באמת לחתום על חוזה שמראש ברור לנו שיש בו סעיפים בעייתיים עבורנו.